Missie en visie, hoe, wat waarom

Missie en visie: hoe, wat, waarom?

Als ik in gesprek ga met een bedrijf voor hun ‘over ons’ pagina, dan stel ik altijd veel vragen. Het is voor mij als tekstschrijver namelijk belangrijk om het bedrijf goed te leren kennen, voordat ik nog maar een letter op papier zet.

Een van de belangrijkste vragen die ik altijd stel, is die over missie en visie. Zo weet ik waar het bedrijf vandaan komt, waar het nu staat en wat het wil bereiken. Dit hoeft niet altijd letterlijk terug te komen in de tekst, maar is wel belangrijk voor de beeldvorming.

Toch blijven veel ondernemers daarop haken. Wat is nu eigenlijk een missie en een visie? Wat is het verschil en waarom heb je het nodig?

Daarom licht ik ze hieronder toe vanuit mijn ervaring met merkverhalen.


Bekijk de bijbehorende video

 

Waarom heb je een missie en een visie nodig?

Als bedrijf heb je een verhaal nodig. Een verhaal dat je aan je (potentiële) klanten vertelt, zodat je ze binnenhaalt en aan je merk verbindt. En een verhaal dat je intern vertelt. Eentje waar je team zich in kan vinden, hoe klein of hoe groot dat team ook is. Dat verhaal brengt mensen samen, en maakt je doelen voelbaar.

In dat verhaal moet er een drijfveer zijn; een doel waar iedereen voor wil strijden. En dat doel uit zich in een missie van dag tot dag, en een visie voor de lange termijn.

 

Missie

De missie van het bedrijf is het concrete doel waaraan elke dag gewerkt wordt, en dat elke dag misschien wel behaald kan worden. Het is de reden van het bestaan van het bedrijf.

Mijn missie is om andere bedrijven te laten groeien door sterke (web)teksten.

 

Visie

De visie van het bedrijf is de verre toekomstdroom die het heeft. Dit is een doel dat groots is, en misschien een tikkeltje overweldigend. Maar waar je elke dag een stapje dichterbij kunt komen.

Mijn visie is om hét copywriting platform te zijn voor elke ondernemer.

 

Overlappende missie en visie

Soms overlappen de missie en visie van een bedrijf elkaar. Zo is de missie en visie van de Efteling slechts één woord: Betovering. En dat zegt meer dan een heel boekwerk bij elkaar.

 

Heb jij je missie en visie al geformuleerd?

 

 

Lees ook:

  • Contentmarketing bestaat uit het regelmatig delen van waardevolle content. Oftewel; het wekelijks plaatsen van een zakelijke blog, een paar keer per week een post op social media en af en toe een nieu...

  • Heb jij ‘m al gezien, de nieuwe reclame van Albert Heijn? Niet gek als je hem niet zo gauw voor de geest kan halen. In eerste instantie herken je hem namelijk niet als reclame van de bekende supermark...

  • Dat Ariana Grande één van de grootste powervrouwen van het moment is, dat is je vast niet ontgaan. Maar wist je dat ze ook het een en ander van marketing weet? Ze schreef er zelfs een hitje over! Gooi...

OVER COCO

COCO is het copy platform voor ondernemers. Hier vind je alles over online marketing en schrijven voor je bedrijf. Lees hier meer over COCO

Wekelijks dit soort artikelen ontvangen?
Meld je hier aan en ontvang het gratis e-book Start met contentmarketing

Ook dit soort artikelen laten schrijven voor jouw bedrijf? Bekijk de blog abonnementen

Geen reacties

Geef een reactie