Online marketing strategie: Wat is contentmarketing?

Binnen online marketing kun je twee kanten op: adverteren of contentmarketing. Adverteren kennen we allemaal; je legt een som geld neer en je naam wordt aan een groot publiek getoond. Contentmarketing is wat minder bekend. Hieronder licht ik toe wat het inhoudt, hoe je het toepast en wat het voordeel is ten opzichte van adverteren.

 

Lees ook: Storytelling voor bedrijven

 

Wat is content?

Content betekent ‘inhoud’. Contentmarketing is dus letterlijk ‘marketing met inhoud’. Dat woord is gelijk al veelzeggend; het gaat erom dat je méér biedt dan commerciële boodschappen, zonder daar direct iets voor terug te verwachten (zoals een aankoop).

Wat voor inhoud je daarvoor gebruikt, kan wisselen. Teksten, afbeeldingen, infographics en video’s zijn allemaal voorbeelden van content. Het grote verschil met andere soorten copy is dat het hierbij niet gaat om aanzetten tot aankoop (niet te verwarren met de ‘call to action’, zoals het doorklikken naar meer artikelen, of het inschrijven voor een nieuwsbrief). Het gaat om het opbouwen van een relatie met de lezer. Door waardevolle content te delen, zet je jezelf neer als autoriteit en als iemand die oprecht waardevolle content wil delen.

En dat werkt. Niet alleen omdat het een opluchting is voor de lezer om niet gebombardeerd te worden met reclame, maar ook vooral omdat zij die content zullen waarderen, en daardoor gaan geloven in jouw merk.

 

Contentmarketing toepassen

De basis van contentmarketing is dat er regelmatig verse, waardevolle content op je platformen verschijnt. De makkelijkste manier om dit te doen is een blog te starten. Hierop kun je elke week nieuwe informatie delen, aanbevelingen doen en tips geven aan je lezers. Met elke blog wordt je website ‘dikker’ en relevanter. Daardoor wordt je website aantrekkelijker voor je lezers én voor de zoekmachines. En bonus: ieder artikel kun je talloze keren uitlichten op je social media.

Het sleutelwoord bij contentmarketing is regelmaat. Zorg ervoor dat je op een vaste dag (bijvoorbeeld elke woensdag) nieuwe content upload. Hierdoor weten je lezers wat ze kunnen verwachten. Dit doe je door van tevoren een contentplanning te maken, waarin je aangeeft welk artikel je wanneer online zet. Zo weet je altijd wat je wanneer kunt schrijven en delen.

 

Contentmarketing of adverteren?

Dan blijft nog de vraag over: wat is het voordeel van contentmarketing ten opzichte van adverteren? Het vergt immers behoorlijk wat schrijfwerk en discipline, terwijl een advertentie plaatsen zo gebeurd is. Het antwoord is tweevoudig: contentmarketing heeft meer effect én is duurzamer dan adverteren.

 

✔ Meer effect

Zoals hierboven beschreven, is contentmarketing niet gebaseerd op directe commerciële resultaten. Het stimuleert juist een goede relatie met je klanten. Dus terwijl een advertentie achteloos weggeklikt wordt, zorgt goede content ervoor dat ze je merk gaan waarderen en erin gaan geloven.

✔ Duurzamer

Terwijl je advertentie verdwijnt als je stopt met betalen, blijft je content op je platform bestaan. En blijft het bezoekers naar je website trekken. Content is dus een investering die blijft uitbetalen.

 

Deel jij al waardevolle content met je doelgroep?

 

Lees ook:

  • Jij hoeft geen copywriter in te huren. Als eigenaar van je bedrijf sta je namelijk zelf het dichtste bij je product. Je kunt er ontzettend veel over vertellen en doet dat ook graag. Je kunt al je cont...

  • De titel is het belangrijkste stukje tekst van je artikel. Het zorgt voor traffic naar je website en het zorgt ervoor dat mensen je artikel gaan lezen. Essentieel dus om titels te schrijven die bezoek...

  • Steeds meer bedrijven vertellen hun verhaal via contentmarketing. Een techniek waarbij ze regelmatig nieuwe, waardevolle content delen met hun doelgroep. Een ideale manier om potentiële klanten nieuws...

OVER COCO

COCO is het copy platform voor ondernemers. Hier vind je alles over online marketing en schrijven voor je bedrijf. Lees hier meer over COCO

Wekelijks dit soort artikelen ontvangen?
Meld je hier aan en ontvang het gratis e-book Start met contentmarketing

Ook dit soort artikelen laten schrijven voor jouw bedrijf? Bekijk de blog abonnementen

Geen reacties

Geef een reactie