Wat voor tekstschrijvers zijn er?

Tekstschrijvers en copywriters zijn er in alle soorten en maten. In het artikel Wat kost een copywriter? had ik het al over de verschillende tarieven van copywriters, maar er is nog zoveel meer waarin elke woordkunstenaar verschillend is. En dat is belangrijk om te weten als je op zoek bent naar een goede tekstschrijver. Hieronder licht ik een aantal verschillen toe.

 

Copywriter of tekstschrijver

De termen copywriter en tekstschrijver worden nog wel eens door elkaar gehaald. Niet gek, want het onderscheid is niet altijd even duidelijk. Daarom bij deze een korte uitleg:

Een tekstschrijver is iemand die voor zijn werk teksten schrijft. Een copywriter is een tekstschrijver die gespecialiseerd is in teksten met een commercieel doel (copy). Alle copywriters zijn dus tekstschrijvers, maar niet alle tekstschrijvers zijn copywriters.

 

Specialisaties

Sommige tekstschrijvers noemen zichzelf generalisten. Die schrijven over allerlei uiteenlopende onderwerpen, voor uiteenlopende klanten. Maar over het algemeen heeft iedere tekstschrijver of copywriter zijn eigen specialisatie. Hier zijn ze dagelijks mee bezig, ofwel door hierover te schrijven, ofwel door hier meer over te leren.

Ik ben bijvoorbeeld gespecialiseerd in online copy en contentmarketing. Andere tekstschrijvers zijn gespecialiseerd in journalistieke stukken, social media, offline marketing, technische teksten of juridische teksten.

Zoek je een tekstschrijver om mee samen te werken, kijk dan vooraf goed naar haar aanbod en portfolio. Daarin kun je zien of ze eerder voor klanten zoals jij heeft geschreven en waar ze goed in is.

 

Schrijfstijl

Hoewel iedere goede tekstschrijver haar stijl kan aanpassen aan jouw wensen, heeft iedere schrijver toch een stijl die het meest natuurlijk aanvoelt. Zo kan je een opdracht exact hetzelfde briefen aan meerdere tekstschrijvers, en zal er bij iedereen een ander resultaat verschijnen. Dat is op zich geen probleem, als het maar aan je verwachtingen voldoet. En daarom is het belangrijk om die stijl vooraf even te checken.

Wil je weten of een tekstschrijver goed bij jou past, kijk dan naar haar blog en portfolio. Haar eigen artikelen zal ze schrijven in de stijl die het meest natuurlijk aanvoelt, en voor haar klanten zal ze die stijl aanpassen naar hun huisstijl. Daaruit kun je afleiden of jullie een goede match zijn.

 

Ook een copywriter inhuren voor je webteksten? Vraag een offerte aan om te ontdekken of wij een match zijn!

 

 

OVER COCO

COCO is het copy platform voor ondernemers. Hier vind je alles over online marketing en schrijven voor je bedrijf. Lees hier meer over COCO

Wekelijks dit soort artikelen ontvangen?
Meld je hier aan en ontvang het gratis e-book Start met contentmarketing

Ook dit soort artikelen laten schrijven voor jouw bedrijf? Bekijk de blog abonnementen

Geen reacties

Geef een reactie