Wat voor tekstschrijvers zijn er?

Tekstschrijvers en copywriters zijn er in alle soorten en maten. In het artikel Wat kost een copywriter? had ik het al over de verschillende tarieven van copywriters, maar er is nog zoveel meer waarin elke woordkunstenaar verschillend is. En dat is belangrijk om te weten als je op zoek bent naar een goede tekstschrijver. Hieronder licht ik een aantal verschillen toe.

 

Copywriter of tekstschrijver

De termen copywriter en tekstschrijver worden nog wel eens door elkaar gehaald. Niet gek, want het onderscheid is niet altijd even duidelijk. Daarom bij deze een korte uitleg:

Een tekstschrijver is iemand die voor zijn werk teksten schrijft. Een copywriter is een tekstschrijver die gespecialiseerd is in teksten met een commercieel doel (copy). Alle copywriters zijn dus tekstschrijvers, maar niet alle tekstschrijvers noemen zichzelf copywriter.

 

Specialisaties

Sommige tekstschrijvers noemen zichzelf generalisten. Die schrijven over allerlei uiteenlopende onderwerpen, voor uiteenlopende klanten. Maar over het algemeen heeft iedere tekstschrijver of copywriter zijn eigen specialisatie. Hier voelen ze zich het prettigst bij en dit kunnen ze ook het beste.

Ik ben bijvoorbeeld gespecialiseerd in online copy en contentmarketing. Andere tekstschrijvers zijn gespecialiseerd in journalistieke stukken, social media, offline marketing, technische teksten of juridische teksten.

Zoek je een tekstschrijver om mee samen te werken, kijk dan vooraf goed naar haar aanbod en portfolio. Daarin kun je zien of ze eerder voor klanten zoals jij heeft geschreven en waar ze goed in is.

 

Schrijfstijl

Hoewel iedere goede tekstschrijver haar stijl kan aanpassen aan jouw wensen, heeft iedere schrijver toch een stijl die het meest natuurlijk aanvoelt. Zo kan je een opdracht exact hetzelfde briefen aan meerdere tekstschrijvers, en zal er bij iedereen een ander resultaat verschijnen. Dat is op zich geen probleem, als het maar aan je verwachtingen voldoet. En daarom is het belangrijk om die stijl vooraf even te checken.

Wil je weten of een tekstschrijver goed bij jou past, kijk dan naar haar blog en portfolio. Haar eigen artikelen zal ze schrijven in de stijl die het meest natuurlijk aanvoelt, en voor haar klanten zal ze die stijl aanpassen naar hun huisstijl. Daaruit kun je afleiden of jullie een goede match zijn.

 

Ook een copywriter inhuren voor je webteksten? Vraag een offerte aan om te weten of wij een match zijn!

 

 

Geen reacties

Geef een reactie